Voer de bij bij!

Doe op 22 april 2024 mee met Nationale Zaaidag! En zaai waar het maar mogelijk is, overal in Nederland prachtige en voedselrijke bloemstroken in. Zo ontstaat er één groot bloemenlint. En komen bijen en andere bestuivers aan meer voedsel. Elk jaar op voeren we de bij bij en vragen we extra aandacht voor bestuivende insecten. We helpen insecten door duizenden particuliere Voedselbanken voor Bijen te openen door heel Nederland (en België). Hier kun je gratis inheems, gifvrij bloemzaad ophalen en samen met honderdduizenden huishoudens op 22 april zaaien. In je tuin, in boomspiegels in de straat, of op je balkon. En dan… groeien, bloeien en genieten. Samen maken we een gigafeestmaal voor bestuivers! Doe je mee met de Pollinators?!

OORZAKEN WAAROM HET SLECHT GAAT MET DE BIJ
Er zijn meerdere oorzaken die ervoor gezorgd hebben dat het zo slecht gaat met bijen. De meest bekende hiervan zijn: verdwijning van leefgebied, pesticiden en de eigen ziektes (varroamijt). Maar wist je bijvoorbeeld dat elektromagnetische straling en windmolens ook hun effect hebben op bijen?

PESTICIDEN
Het gebruik van pesticiden vormt nog altijd een groot probleem voor insecten. Pesticiden komen niet alleen terecht in nectar en stuifmeel, maar ook in honingdauw. Honingdauw is het gehele jaar aanwezig en vormt voor verschillende insecten een belangrijke voedselbron.

Met name de systemische pesticiden, zoals neonicotinoïden, vormen een groot gevaar omdat de hele plant het gif in zich opneemt. Neonicotinoïden zorgen ervoor dat prikkels tussen de hersenen en zenuwcellen worden verstoord waardoor insecten doodgaan. Hoewel er inmiddels een verbod geldt voor het gebruik van deze pesticiden is het probleem voorlopig nog niet geweken. De reststoffen blijven nog een aantal jaar in de planten en grond en zullen zo nog hun sporen achterlaten.

LANDBOUW
Misschien nog wel de grootste impact op bijen is de manier waarop we met onze grond omgaan. Voor de WOII had elke boer een eigen stukje grond, waarop hij aardappelen, groenten, fruit en wat koeien had. Dit zorgde voor een ruim en gevarieerd dieet voor bijen en andere insecten het hele jaar door. Maar na WOII werd duidelijk dat we veel meer konden produceren als we op grote schaal gingen produceren. Het gevolg: minder variëteit en voor een langere periode geen bloemen.

Nog meer oorzaken kun je lezen op Beelife.