Van 18 tot 26 mei is het de week van de Biodiversiteit. Overal in het land worden dan lezingen of excursies aangeboden om de verscheidenheid aan leven in de eigen leefomgeving te laten zien en er over te vertellen. De verscheidenheid aan leven. Ga je dan vertellen dat de afname van biodiversiteit op dit moment honderd keer sneller gaat dan de afgelopen 10 miljoen jaar het geval was. Dan zal al snel duidelijk worden dat heel veel inheemse beestjes op de rode lijst terecht zijn gekomen. De beestjes van ver over de grens doen er nog een schepje bovenop en verstoren nog veel meer. Ook het gebruik van allerlei middelen om schimmels en ziektes te verdrijven zijn boosdoeners. De biodiversiteit staat ontzettend onder druk. Dan is het heel goed om daar extra aandacht voor te vragen. Niet alles gaat slecht, dat zien we ook wel. Maar als we bodemleven, insecten, bijen en vlinders even apart houden van de rest dan weten we inmiddels wel dat er echt iets aan de hand is.

De Verenigde Naties hebben 22 mei uitgeroepen tot Internationale Dag van de Biodiversiteit. Op die dag staan we wereldwijd stil bij de waarde en rijkdom van het leven op aarde. Biodiversiteit bestaat niet alleen uit de variatie tussen soorten, maar ook de biodiversiteit binnen soorten oftewel de genetische diversiteit en de diversiteit aan ecosystemen waarbinnen al dat leven zich afspeelt. We danken ons leven aan die rijke biodiversiteit. Het levert ons niet alleen voedsel, maar ook drinkbaar water, zuurstof en zuivere lucht. En zorgt voor eindeloos veel verwondering en inspiratie. Biodiversiteit heeft ook een eigen, zelfstandige waarde: de intrinsieke waarde. Biodiversiteit is het beschermen waard!

Biodiversiteit is de verscheidenheid aan leven op onze planeet. Wil jij dit soort rijkdom leren kennen in jouw omgeving en meer leren over de natuur? Kom dan in 2024 naar de Week van de Biodiversiteit van zaterdag 18 mei tot en met maandag 26 mei. De lokale afdelingen van natuurvereniging KNNV organiseren tientallen activiteiten door heel Nederland zoals excursies, lezingen, openbare inventarisaties en cursussen. Ga hier naar het overzicht van de activiteiten.