Onze groenspecialist is in 2010 naar een seminar geweest in Atami, Japan, om daar achter de mysteries van de Japanse tuin te komen. Twee weken studie met andere buitenlandse studenten die van over de hele wereld om dezelfde reden daar naar toe waren gekomen. Hierna nog drie dagen de tuinen in Kyoto bezoeken: om het zelf te ‘voelen’.
Japanse tuinen vanaf de Jomon periode (7000-2000 v.Chr.) tot het heden. Over vijvers, keien, grind, bestrating, bonsaii, doch ook de gebruiken en betekenissen, evenwel zeker ook de rituelen die achter elk element van deze tuinen schuil gaan.
Steenformaties als de Tsukubai, die horen bij het handenwassen, voordat de thee ceremonie van start gaat. Nobedan bestrating waarbij de stenen en tegels van verschillend formaat en vorm zijn. Tobiishi staat voor stapstenen en natuurlijk de Suhama, wat de bekleding van de oever van een poel of rivier inhoudt. En vanzelfsprekend is de Kasari-tsukubai (decoratie) ook in de Japanse tuin heel belangrijk.
In alle Japanse tuinen is het spirituele aspect heel belangrijk en dat voel je, als je in zo’n eeuwenoude tuin in Kyoto bent geweest. De impact van deze eeuwenoude tuinen is net zo bijzonder als ongrijpbaar. Herkenning van het spirituele aspect is de bijna altijd aanwezige Boeddha met de Boddhisatva’s. Deze ‘figuren’ worden steeds in steenformaties weergegeven waarbij de grootste steen altijd Boeddha is.
Zomaar een voorproefje waar u rekening mee kunt houden bij de aanleg van uw Japanse tuin maar niets moet natuurlijk. Wanneer u interesse heeft in een Japanse tuin, staan wij u graag bij om deze te realiseren. Uiteraard met of zonder alle termen en betekenissen, maar het maakt het wel betekenisvoller en leuker. Onze specialist komt graag bij u langs om hierover van gedachten te wisselen.
Creëer je immers de basis voor het uiteindelijke resultaat. Dit verdient zich altijd terug.