Blog - Laatste Nieuws

DUURZAME DAKEN

Minder geluidsoverlast, een langere levensduur van uw dakbedekking en een verminderde invloed van schommelingen in de buitentemperatuur. Een sedumdak – ook wel groendak genoemd – brengt vele voordelen met zich mee. In de volksmond spreekt men vaak van een daktuin, maar wat is een sedumdak of daktuin dan precies?

 

Een daktuin met sedum. Duurzaamheid met vele voordelen

Een daktuin of sedumdak is, zoals de naam al doet vermoeden, een dak met sedum, een soort vetplant die uitstekend gebruikt kan worden als dakbedekking. Sedum is een vetplant en neemt vocht op in zijn bladeren. Zodoende kan sedum een lange tijd tegen droogte en warmte zonder al teveel schade op te lopen. Ondanks dat sedumplanten veel water op kunnen nemen, blijft het bij een sedumdak wel belangrijk dat er goede afwatering van regenwater is. Anders kan bij hevige regenval voorkomen dat de planten ‘verdrinken’. Dit brengt een enorme stank met zich mee en komt het uiterlijk van uw daktuin ook niet ten goede.

Er zijn veel verschillende soorten sedumplanten, waardoor er mooi gewerkt kan worden met contrasten en verschillende kleuren op uw daktuin. Sedumplanten gedijen op vrijwel elke ondergrond, dus ook op het dak van uw huis, garage of kantoor.

 

Verschillende lagen van een sedumdak of daktuin

Een sedumdak of daktuin bestaat uit verschillende lagen. Om de levensduur van de sedumplanten zo lang mogelijk in stand te houden worden over het algemeen de onderstaande lagen gebruikt. De volgorde van de lagen is van laag naar hoog, dus de eerste in de opsomming is de onderste laag op het dak:

  • Dubbellaagse, waterdichte en wortelbestendige dakbedekking
  • Beschermlaag voor de dakbedekking
  • Drainage laag (kunststof of mineralen)
  • Filterlaag
  • Ondergrond voor sedumplanten
  • Sedumplanten

 

Voordelen van een sedumdak of daktuin

Uw dakbedekking gaat langer mee doordat het effect van zonlicht en regen verminderd wordt:

  • Het effect van temperatuurwijzigingen wordt aanzienlijk verminderd, ook dit heeft een positief effect op de levensduur van uw dakbedekking
  • U hoeft minder te stoken of koelen. Doordat sedumdaken hitte en kou goed opvangen, heeft u binnen minder last van de buitentemperatuur
  • Minder geluidsoverlast door geluidsdempende werking van de sedumplanten
  • Sedumdaken of tuindaken gaan tot wel 3 keer langer mee dan gewone dakbedekking

 

Wilt u ook een sedumdak of daktuin? Voor voorzien u graag van een passend advies, afhankelijk van het formaat, de ligging en uw wensen met betrekking tot de daktuin. Bel ons op 020 820 4118 of maak gebruik van ons contactformulier.

9.0 10 15