Resultaat Tuinvlindertelling 2019: aantal vlinders gehalveerd

 

Vlinderliefhebbers waren er al bang voor. Door de kurkdroge zomer zijn er vorig jaar veel rupsen gestorven. Dit heeft ervoor gezorgd dat het aantal getelde vlinders tijdens de tuinvlindertelling dit jaar maar liefst gehalveerd is ten opzichte van de resultaten van vorig jaar. De afgelopen tien jaar werden gemiddeld 15 tuinvlinders waargenomen per telling. Dit jaar zijn het er maar 7,5.

Atalanta met stip op één
Er zijn van 6 tot 28 juli ruim 10.000 tellingen verricht waarbij in totaal 101.150 vlinders werden geteld. Van alle getelde tuinvlinders is de atalanta het meest gezien. Deze opvallende zwarte vlinder met oranje tekening en witte stippen is een vaste tuinbezoeker in ons land. De atalanta staat dan ook op de eerste plaats in de lijst met meest getelde soorten van de Vlinderstichting. Andere soorten die in groten getale voorkomen zijn het klein koolwitje en de distelvlinder. Zij eindigden respectievelijk op plek twee en drie van de Vlinderstichting-lijst.

En de overige tuinvlinders?
Minder goede cijfers waren er dit jaar voor de kleine vos. Deze bekende tuinvlinder kelderde van de 5e naar de 13e plaats in de lijst. De reden voor deze afname is waarschijnlijk de grote droogte van vorig jaar. Gelukkig was er ook goed nieuws te melden over de vlinderstand: in de noordelijke provincies waren dit jaar juist meer vlinders te vinden dan in voorgaande jaren. Het is te hopen dat de hitterecords van dit jaar niet voor slechtere cijfers in 2020 zorgen. 

De Vlinderstichting telt nog steeds alle tuinvlinders. Mee tellen? Vlindermee!

Bron: De vlinderstichting Nederland