Bomen geven schaduw en verhinderen zo de opwarming van de stad. Zomerse hitte en stijgende temperaturen versterken immers het ‘urban heat island’ effect. Het effect wordt voornamelijk veroorzaakt door het vasthouden en uitstralen van warmte door steen, asfalt en beton. Bovendien wordt extra warmte geproduceerd door auto’s, fabrieken en elektrische apparaten. In de binnenstad worden temperaturen gemeten tot zelfs zeven graden hoger dan in het buitengebied. Bomen en planten houden de stad koel. Groen en water in de stad bieden verkoeling tot op wel twee kilometer afstand.

Wat kun je doen in je eigen tuin of balkon? Voor de hand liggende oplossing: tuinbestrating vervangen voor beplanting. Hoe minder tegels in de tuin, hoe meer ruimte voor flora en fauna en natuurlijk bodemleven. Bodembedekkende planten beschermen de bodem tegen uitdroging en bieden voedsel voor vogels, vlinders, bijen en andere insecten. Groen houdt de tuin en dus ook de stad koeler op hete, zomerse dagen. Bijkomend voordeel is wateropslag in de bodem en minder wateroverlast bij hoosbuien. Neem bijvoorbeeld een regenton voor opvang van regenwater, om de tuin te besproeien. En maak aan de voorkant van je huis een geveltuintje, en/of gecombineerd met plantenbakken. Een ander idee is om de boomspiegel te beplanten. Een boomspiegel is het stukje grond rond de stam van een boom. Het is een prima manier om de straat op te fleuren en de stad groener te maken.

Wat gebeurt er eigenlijk tijdens een hoosbui in je tuin? Er is zoveel nattigheid tegelijkertijd, dat het nergens heen kan. De grond kan het niet meer opnemen of het wordt tegengehouden door bijvoorbeeld tegels of asfalt. Zo ontstaan er plassen. Tegels vervangen voor groen is een eenvoudige oplossing, ook al heb je geen groene vingers. Er zijn voldoende vaste planten die niet veel onderhoud nodig hebben en toch heel mooi zijn.

Groene daken, groene gevels en groene tuinen bevorderen het stedelijk leefklimaat! Voor meer advies of mogelijkheden kun je contact met ons opnemen. Wij helpen je graag!