Het regelmatig bijsnoeien en -knippen van hagen heeft een gunstige invloed op de groei. Zo behoudt de haag haar voluptueuze uitstraling en blijft ze langer groen. Snoeien zorgt dus voor en beter uitzicht van de haag. Daarnaast verwijder je frequent oud hout en draag je bij tot een langere levensduur van de haag. Snoeien heeft eigenlijk alleen maar voordelen, op voorwaarde dat je het regelmatig doet én in het juiste seizoen, natuurlijk.

Als het einde van de maand juni is genaderd dan is in de tuin duidelijk te zien dat er heel wat hagen en heesters een snoeibeurt kunnen gebruiken. Al het nieuwe voorjaarsgroen is inmiddels goed uitgegroeid en de jonge scheuten zijn al wat steviger geworden.

  • Het is een algemene regel dat je met het snoeien van de meeste hagen het best kunt wachten tot de langste dag van het jaar. Rond die tijd heeft de plant de sterkste groei gehad en op deze manier volstaat één snoeibeurt.
  •  De perfectionisten onder ons zullen zich echter al snel ergeren aan al die uitgegroeide scheuten en hebben de snoeischaar al tevoorschijn gehaald. Dat is niet erg, maar het geeft meer werk dan nodig is. Omdat bijna niemand op extra werk in de tuin zit te wachten, kun je beter snoeien als de langste dag is aangebroken.
  • Wanneer je liever wat vaker snoeit mag dat gerust, het kost alleen meer werk. Na half september snoeien is voor hagen niet zo’n goed idee meer. Vóór de winter aanbreekt moeten de hagen weer een mooie vorm hebben en als ze te laat gesnoeid zijn zien ze er de hele winter houtig uit.
  • Als er na een strenge winter bruine punten aan het blad komen kunnen die er in het voorjaar nog afgeknipt worden.